خانه / مقالات مذهبی / تقسیم کننده بهشت و جهنم «حدیث قسیم الجنه و النار»

تقسیم کننده بهشت و جهنم «حدیث قسیم الجنه و النار»

 

حضرت علی علیه السلام

از ویژگی‎های ممتاز حضرت علی علیه السلام حدیث «قسیم الجنّه و النّار» است که با عبارات مختلف از رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم نقل شده است.

یکی از آنها با این عبارت آمده است:

قال: یا علیّ انتَ قَسیمُ الجنّهِ و النّار و انتَ یَعسوبُ الدّین ؛ «یا علی، تو قسمت کننده بهشت و جهنم و تو پیشوای دین هستی.»

در اکثر روایات معنی این حدیث آنست که:

خداوند چنین مأموریتی را در روز قیامت به آن حضرت خواهد داد که در روز قیامت به اذن پروردگار، به اهل بهشت اجازه رفتن به بهشت، و به اهل آتش فرمانِ رفتن به آتش را بدهد.

و در تفسیر این آیه نیز آمده است که:

و اَذّنَ مُؤذّنٌ بَینَهُم اَن لَعنَهُ اللهِ عَلَی الظّالمین(۱۲) ؛ این مؤذّن و اعلام کننده «علی بن ابیطالب علیه‎السلام» خواهد بود.

مفضل بن عمر از امام صادق علیه السلام معنی این حدیث را پرسید؟

امام صادق علیه السلام فرمود:

چون حبّ علی علیه السلام ایمان، و بغض او کفر است و بهشت برای اهل ایمان و آتش برای اهل کفر می‎باشد، آن حضرت به این علت؛ قسیم الجنّه والنّار ؛ “تقسیم کننده بهشت و جهنم” است.(۱۳)

ولی در روایت «ابوالصلت هروی» از امام رضا علیه السلام آمده است که آن حضرت نظیر همین جواب را به مأمون عباسی داد. و سپس به «ابوالصلت» فرمود:

مطابق فهم او جواب دادم ولی از پدرم شنیدم که از پدرانش از علی علیه السلام نقل می‎کرد که آن حضرت فرمود:

قال لی رسولُ الله یا علی، انت قَسیمُ النّارِ یومَ القیامهِ تَقوُل للنّار: هذا لی و هذا لک. (۱۴)

«پیامبر به من فرمود یا علی تو تقسیم کننده بهشت و جهنم هستی. روز قیامت به آتش جهنم می‎گویی: این شخص از آن تو و آن شخص از آن تو .»

 

پی‎نوشت‎ها:

۱- سوره اعراف، آیه ۴۴ .

۲- علل الشرایع، باب ۱۳۰، ص ۱۶۲/ الغدیر، ج ۳، ص ۲۹۹ .

۳- عیون اخبار الرضا به نقل بحار الانوار، ج ۳۹، ص ۱۹۴/ نیز حدیث قسیم الجنه و النار در بحار الانوار، ج ۳۹، ص ۱۹۳ – ۲۱۰/ شرح ابن ابی الحدید، ج ۹، ص ۱۶۵، ذیل خطبه ۱۵۴/ صواعق محرقه، ابن حجر ص ۱۲۴، ذیل حدیث ۴۰ .

 

منبع:

امام علی علیه السلام و مسائل سیاسی، محمد دشتی، ج ۹ .

درباره محمد غفاری

محمد غفاری
رفتن به بالا